غذای خانگی ماهی
غذاهای آماده ی صنعتی که برای ماهیان مختلف تهیه می شود، اغلب اوقات سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی میباشد و نیازهای ماهی به مواد موردنیاز را تأمین خواهد کرد؛ اما درعینحال دارای مواد نگهدارنده ی شیمیایی بوده و ممکن است در سلامت ماهی ها نیز تأثیر منفی داشته باشد. از سویی دیگر ماهی ها نیز مانند بقیه ی موجودات نیازمند تنوع غذایی هستند و نمیتوان برای تغذیه ی آن ها فقط از یک نوع غذا استفاده کرد.
غذاهای خانگی که می توانید برای ماهیان خود آماده کنید ضمن آنکه مقرونبهصرفه هستند درست کردن آن هم بسیار ساده تر از چیزی است که تصور می کنید. اگر قصد پرورش و تولید انواع ماهی گوشتخوار، گیاهخوار و همهچیزخوار و زینتی را دارید نیاز است تا با انواع غذاهای آن ها آشنایی پیدا کنید و با توجه به نوع ماهی موردنظر بهترین و مناسب ترین غذا را در اختیار آنها قرار دهید.
در این مطلب آکواتول قصد دارد تا انواع غذاهای خانگی آماده و دست ساز مخصوص ماهی های گوشتخوار، گیاهخوار و همهچیزخوار را به شما معرفی کند.
پیش از معرفی غذاها این نکته را در نظر داشته باشید که غذای ماهی ها چه به صورت صنعتی تهیه شده باشد یا در خانه آماده شود، باید تازه باشد تا به سلامت ماهی شما لطمه ای وارد نکند.
انواع ماهی ها
بهطورکلی سه نوع ماهی در دنیا وجود دارد که به گوشتخوار، گیاهخوار و همهچیزخوار تقسیم می شوند و رژیم غذایی متفاوتی دارند.
- ماهی گوشتخوار:
این ماهی ها از گوشت بدن ماهی ها و موجودات دیگر تغذیه می کنند و دارای دندان های تیز هستند. حالت تهاجم به خود می گیرند و به ماهی های کوچکتر حمله می کنند. ماهی اسکار، پیرانا، ماهی سیچلاید، بارب زندانی، نایف، پنگوسی و پرت از ماهیان گوشتخوار به حساب می آیند.
- ماهی گیاهخوار:
این نوع ماهی ها به صورت طبیعی از مواد گیاهی همچون گیاهان آبزی و جلبکهای تک سلولی در دریا تغذیه میکنند. ماهی آنجل، استروژن، ماهی قرمز، اندلر، بارب اودسا، بارب پاندا، بارب حلب، بارب دلقک، بارب شطرنجی، بارب طلایی، بارب نواری، بارب یاقوتی و پلاتی و… از انواع ماهیان گیاهخوار هستند.
- ماهی همه چیز خوار:
این دسته از ماهیان از هردو نوع غذای گوشتی و گیاهی میتوانند تغذیه کنند و محدود به یک نوع از آنها نیستند. ماهی گوپی، دانیوی گورخری باله بلند، ماهی جک دمپسی، تترای نئون، رامیزی بولیویایی و… از انواع ماهیان همه چیز خوار محسوب می شوند.
غذای گیاهی خانگی ماهی
- نخودفرنگی پخته:
- ابتدا نخودفرنگیها را پا ک کرده و دریک ظرف قرار دهید.
- به مقدار کافی آب به ظرف اضافه کنید.
- حال ظرف را درون ماکروویو قرار دهید تا نخودفرنگیها کاملاً نرم شوند.
- سپس پوست بیرونی نخود سبز را جدا کنید.
- زمانی که نخودفرنگیها سرد شد، میتوانید آنها را به ماهی خود بدهید. در صورت نیاز آنها را به قطعات کوچکتر تقسیم کنید.
- پرتغال یا نارنگی
- پرتغال یا نارنگی را پوست بکنید.
- یکتکه از پرتغال را برداشته و به قطعات کوچک و ریز تقسیم کنید و به ماهی بدهید.
- کرم بروکلی آبپز
- ابتدا بروکلی را در آب جوشانده تا کاملا نرم و پخته شوند.
- یک تکه از کلم بروکلی را در آکواریوم ماهی قرار دهید.
- پس از نیم ساعت، مابقی آن را از تنگ خارج کنید؛ چون ممکن است باعث آلودگی آب شود.
- کاهو آبپز
- کاهو را در آب به مدت 20 دقیقه بجوشانید
- آن را خرد کرده و در اختیار ماهی قرار دهید.
- اسفناج آبپز
اسفناج را نیز مانند کاهو تهیه نمایید. اسفناج غنی از ویتامین و عناصر لازم برای ماهیان می باشد و دادن آن به ماهیها توصیه می شود.
- سویا
سویا حاوی فیبر و ویتامین بالا میباشد و 70 درصد نیاز ماهیان را برآورده خواهد کرد.
- خیار
درواقع خیار برای ماهیهای گیاهخوار حکم مولتیویتامین را دارند.
- فلفل دلمه
- سیر
خواص فراوان سیر در تصفیه و ضدعفونی کردن دستگاه گوارش ماهی ها و انسان ها مثال نزدنی است.
یکی از بهترین مواد برای تغذیه خوب ماهیها سیر است. سیر باعث تصفیه سیستم گوارش ماهی شده و از بسیاری از بیماریها جلوگیری میکند و همچنین باعث دادن عطری به غذا میشود که مورد علاقه ماهی هاست.
- جوانه گندم
- دارچین
دارای رنگدانههای فراوان بوده و خاصیت گرم کنندگی بدن ماهیان را دارد.
- سبوس
- فلفل قرمز
یک ماده با رنگ دانه قرمز است و به تقویت رنگ ماهیان بسیار کمک میکند؛ زمانی که از گوشت مختلف با طبع سرد برای ماهی ها استفاده می شود، بهتر است که از یک ادویه ی گرم مانند فلفل قرمز و یا دارچین هم استفاده کنید.
همچنین فلفل قرمز باعث افزایش جذب آهن شده و خواص ضد باکتریایی دارد.
غذای حیوانی خانگی ماهی
- ژلاتین
ژلاتین حاوی مقدار زیادی از پروتئین های حیوانی بوده و باعث افزایش میزان چربی مفید ماهی و رشد و استحکام استخوان و غضروف ماهی ها می شود.
- دل گوساله و گاو
از غذاهای مورد علاقه ی ماهیان گوشتخوار می باشد و حاوی 20 درصد چربی و 16 درصد پروتئین و مقدار ویتامین کم است.
- دل مرغ
- میگو
- ماهی کیلکا
- کرم خاکی
- کرم سفید
- جگر گاو
جگر گاو درصد پروتئین کمتر و درعینحال ویتامین بالایی دارد و جزو مکمل های غذایی ماهیان گوشتخوار محسوب میشود. این ماده از 2.5 درصد مواد قندی، 71 درصد آب، 20 درصد پروتئین و 3 درصد چربی تشکیلشده است.
- جگر گوسفند
درحالیکه مقدار ویتامین جگر گوسفند از گاو کمتر است اما درصد چربی و گلیکوژن آن به نسبت جگر گاو بالاتر است. لازم به ذکر است که مصرف جگر گوسفند به تنهایی موجب مرگ و میر ماهیان خواهد شد.
- کیلکا
کیلکا درصد پروتئین بسیار بالایی دارد (3.5 درصد چربی، 0.5 درصد قند، 16.1 درصد پروتئین)
دستورالعمل تهیه غذای ترکیبی برای ماهیان:
مواد لازم:
دل گاو یا مرغ، سیر، برگ کاهو یا اسفناج، سویا، فلفل قرمز، میگو، غذاهای خشک شرکتی
- دل گاو را بهخوبی تمیز می کنیم رگ ها و چربی ها را از آن جدا می کنیم.
- دل گاو را به خوبی می شوریم.
- به میزان یک دوم از وزن گاو سویا برمیداریم.
- سویا را به مدت 5 تا 10 دقیقه در آب خیس میکنیم و سپس آبکشی میکنیم
- پس از آبکشی سویا را فشار داده تا آب آن خارج شود.
- یک حبه سیر رنده میکنیم.
- یک برگ کاهو و یا اسفناج را در آب جوشانده و خرد میکنیم.
- مقداری فلفل قرمز را به مواد اضافه میکنیم
- تمامی مواد را باهم چرخ میکنیم و داخل یخزن میگذاریم. هر از چند گاهی میتوان از این غذا بهعنوان غذای مکمل در کنارغذای اصلی استفاده کرد.